Warto wiedzieć

Żyj zdrowo i dbaj o owady zapylające! –
zadanie finansowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Profilaktyka zdrowia zaczyna się od spożywania tego co zdrowe i najlepsze – czyli od miodu i innych produktów pszczelich. Miód jest skarbnicą enzymów, witamin, mikroelementów, kwasów organicznych i węglowodanów pomocnych w leczeniu różnego rodzaju chorób i schorzeń. Popularnie o miodzie mówimy, że zawiera dużo cukrów prostych, czyli glukozy i fruktozy. Dzięki temu szybko wchłaniany przez organizm.

Polski Związek Pszczelarski zachęca do spożywania produktów pszczelich. Najlepiej wybierać miód z okolic swojego miejsca zamieszkania. Związane jest to z przyzwyczajeniem organizmu do pyłków roślin występujących w regionie, które znajdą się również w miodzie pochodzącym z pobliskiej pasieki.

Zachęcamy również do zapoznania się z treścią informacji na temat roli pszczół i zapylaczy. Ochrona zapylaczy, jaką każdy człowiek może im zaoferować w zamian za zapylającą pracę wpłynie pozytywnie na wspieranie bioróżnorodności.

A na koniec poprosimy o wypełnienie bezosobowej ankiety. Na jej wypełnienie wystarczy poświęcić jedynie 2-3 minuty. ANKIETA